Medicinal and curative properties of spices


Medicinal and curative properties of spices
Medicinal and curative properties of spices

Medicinal and curative properties of spices

Few people know that all of us familiar seasonings can be good for health. It would be right to choose them not only according to their exotic taste, but also according to the peculiarities of their therapeutic effect. What are the medicinal and healing properties of spices, and will be discussed below.

Seasonings and spices have been used as an additive to food for many centuries. Originating in Asia, this tradition has spread to all countries of the world, bearing its own characteristics in the culture of different countries. At first, spices were used only as a food additive, but then people began to notice and track their medicinal and healing properties and merges on the human body.

Medicinal properties of some popular spices

Bay leaf
This seasoning is used most often in almost all countries. Bay leaf contains a large number of minerals, including phosphorus, calcium, iron, sodium, magnesium and zinc. Its most basic effect on health is as a stimulant of the digestive system. Simply put, it improves digestion and increases appetite. Another bay leaf prevents the excessive formation of gases in the intestine, the so-called flatulence. It is very useful to use especially for the elderly.

Chubritsa (savory)
This is the main seasoning of Bulgarian cuisine, which has become applicable to housewives of other countries. Savory is practically the only kind of spices that is not contraindicated for people with stomach diseases. Even with peptic ulcer disease. The fact is that it absolutely does not irritate the mucous membrane, acting gently and carefully. Savory is recommended for people with high blood pressure in the kidneys and problems with the gallbladder. This seasoning also helps with liver ailments.

Ginger
Confucius himself never sat down at the table without this spice. It has a very pleasant aroma and a piquant, specific taste. In addition, ginger is an unsurpassed antioxidant. It also acts as an aphrodisiac. In addition, it helps with stomach pains, lowers cholesterol and successfully fights bacteria in the body.

Nutmeg
It is extremely useful when used wisely. With this seasoning, you can overdo it. In an optimal amount, nutmeg is very useful for digestion and is an effective remedy for problems of the nervous system. Helps those suffering from rheumatism.

Cardamom
Fragrant and spicy, cardamom is not only a delicious food supplement. Its medicinal and healing properties can hardly be overestimated. It has an amazing healing effect from colds and flu. Increases immunity, successfully fights respiratory diseases. He received special thanks in the Scandinavian countries.

Rosemary
Literally translated, it means "sea dew" (Latin). It helps to stimulate the functions of the digestive and circulatory systems, as well as the kidneys. It is recommended for elderly people with cardiovascular diseases. It contains minerals that are easily absorbed by the body.

Sesame seeds
It is very tasty in itself and you can eat it just like that. But, due to its medicinal and curative properties, this type of spice is recommended for improving digestion and for bone diseases. In addition, it is able to exert strength, stimulate the growth and strength of hair and skin.

Vanilla
It is not surprising that vanilla is a part of many perfumes. Its fragrance is pleasantly soothing. This is the main therapeutic purpose of vanilla. It has a calming effect on the nerves, improves mood and improves the tone of the body.

Cinnamon
It is indispensable for many cakes and pastries, it is also added in small quantities to meat and even in coffee drinks. Cinnamon has a refreshing, tonic and restorative effect. It improves the microflora of the stomach and is suitable for people suffering from diabetes.

***

Лечебные и целебные свойства специй

Немногие знают, что всем нам знакомые приправы могут быть полезны для здоровья. Правильно было бы выбирать их не только в соответствии с их экзотическим вкусом, но и по особенностям их лечебного действия. О том, какие же лечебные и целебные свойства специй, и пойдет речь ниже.

Приправы и специи используются как добавка к пище уже в течение многих веков. Взяв свое начало в Азии, эта традиция распространилась на все страны мира, неся свои особенности в культуре разных стран. Сначала специи использовались только как пищевая добавка, но потом люди стали замечать и отслеживать и их лечебные и целебные свойства и слияния на организм человека.

Лечебные свойства некоторых популярных специй

Лавровый лист
Эта приправа используется практически во всех странах наиболее часто. Лавровый лист содержит большое количество полезных ископаемых, в том числе фосфор, кальций, железо, натрий, магний и цинк. Самое основное его влияние на здоровье - в качестве стимулятора пищеварительной системы. Проще говоря, он улучшает пищеварение и повышает аппетит. Еще лавровый лист препятствует излишнему образованию газов в кишечнике, так называемом метеоризма. Он очень полезен в применении особенно пожилым людям.

Чубрица (чабер)
Это главная приправа болгарской кухни, которая стала применима и хозяйками других стран. Чабер практически единственный вид специй, который не противопоказан людям с заболеваниями желудка. Даже с язвенной болезнью. Дело в том, что он абсолютно не раздражает слизистую, действуя мягко и бережно. Чабер рекомендуют людям с высоким кровяным давлением в почках и проблемами с желчным пузырем. Помогает эта приправа также и при недугах печени.

Имбирь
Конфуций сам никогда не садился за стол без этой специи. Он имеет очень приятным ароматом и пикантным, специфическим вкусом. Кроме того, имбирь - непревзойденный антиоксидант. Действует он и как возбуждающее средство. Кроме того, помогает при болях в желудке, снижает уровень холестерина и успешно борется с бактериями в организме.

Мускатный орех
Он чрезвычайно полезен при разумном использовании. С этой приправой можно перестараться. В оптимальном количестве мускатный орех очень полезен для пищеварения и является эффективным средством при проблемах нервной системы. Помогает, страдающим от ревматизма.

Кардамон
Ароматный и пряный, кардамон - не только вкусная добавка к пище. Его лечебные и целебные свойства трудно переоценить. Оказывает потрясающий эффект исцеления от простуды и гриппа. Повышает иммунитет, успешно борется с заболеваниями дыхательных путей. Особую благодарность получил в скандинавских странах.

Розмарин
В буквальном переводе означает "морская роса" (лат.). Он помогает стимулировать функции пищеварительной и кровеносной систем, а также почек. Рекомендуется пожилым людям с сердечно-сосудистыми заболеваниями. Имеет в составе минеральные вещества, легко усваиваемые организмом.

Кунжут
Он сам по себе очень вкусный и его можно есть просто так. Но, благодаря своим лечебным и целебным свойствам, специя данного типа рекомендуется для улучшения пищеварения и при костных заболеваниях. Кроме того, он способен оказывать силы, стимулировать рост и силу волос и кожи.

Ваниль
Неудивительно, что ваниль является в составе многих духов. Ее аромат приятно успокаивает. Именно в этом основная лечебное назначение ванили. Она оказывает успокаивающее действие на нервы, повышает настроение и повышает тонус организма.

Корица
Незаменима для многих тортов и выпечки, также в малых количествах добавляется к мясу и даже в кофейных напитков. Корица обладает освежающим, тонизирующим и общеукрепляющим действием. Она улучшает микрофлору желудка и подходит для людей, страдающих от диабета.