How dark chocolate affects the human body


How dark chocolate affects the human body
How dark chocolate affects the human body

How dark chocolate affects the human body

The cacao tree in Latin is called Theobroma cacao, which literally translates as "cocoa is the food of the gods." It is difficult to disagree with this statement. The fats and glucose that chocolate is rich in are valuable sources of energy. Potassium and magnesium are essential for the nervous system. The "hormone of happiness" serotonin improves mood and energizes. Thanks to caffeine and theobromine, chocolate stimulates brain activity and memory, increases attention and stress resistance. Chocolate flavonoids have a beneficial effect on the cardiovascular system: it improves blood circulation, strengthens the heart muscle and blood vessels. What an aphrodisiac it is! And although in the disputes of scientists about the benefits of chocolate, the pros outweighed all the cons, many still have prejudices. Let's try to debunk some popular myths.

Chocolate contains a lot of caffeine. In fact, a cup of coffee contains 180 mg of caffeine, while a whole bar of chocolate contains only 30 mg. Chocolate is bad for teeth. Of all the other sweets, chocolate is the least dangerous. Contained in chocolate, cocoa butter envelops the teeth with a protective film and protects them from destruction. Chocolate is a drug. Indeed, theobromine in chocolate can be addictive, but for this you would have to eat 0.5 kg of chocolate per day. And chocolate cannabinoids (substances resembling marijuana in action) could only cause some effect when eating at least 55 chocolate bars. Therefore, we are not talking about physical dependence, but psychological dependence has already become the subject of attention of psychologists. Chocolate makes you fat. There are about 500 calories in a chocolate bar. High-calorie is white chocolate containing 40% cocoa butter. In second place is dairy. But dark chocolate can be successfully included in a balanced diet. The main thing is not to exceed the total calorie intake so that fast carbohydrates are not deposited "in reserve". Doctors advise limiting or eliminating chocolate to people with allergies or diabetes. It is also not recommended to eat dark chocolate for young children and patients with hypertension. We give chocolate to loved ones, buy it when we "want something sweet", color holidays and weekdays with this delicacy. But in order for the pleasure to be maximum, and the taste of chocolate not to disappoint, you need to choose really high-quality chocolate. Here are some tips. Read the ingredients on the package. As part of high-quality chocolate, cocoa butter must be present, and not palm, cottonseed, soybean and others. Only real chocolate melts in your mouth, as cocoa butter melts at +32 degrees. Choose chocolate made from fresh ingredients only. It is based on freshly ground cocoa beans, which provide chocolate with a rich aroma and bright taste. The cocoa bean is turned into a finished bar in one factory in just 48 hours. Thus, chocolate retains all the useful properties and qualities. And most importantly, don't be afraid to experiment. Melt chocolate, pour into a cup - and the heart of your loved one will "melt". Turn it into a small crumb - and the taste of your dessert will be revealed in a new way. Break into pieces and treat others - and let everyone have a good mood. Do not forget to please yourself and your loved ones more often with various sweets: chocolate, cakes, biscuits, ice cream. It's insanely delicious!

***

Как влияет черный шоколад на организм человека. Дерево какао по-латыни называется Theobroma cacao, что дословно переводится "какао - пища богов". Трудно с этим утверждением не согласиться. Жиры и глюкоза, которыми богат шоколад, - ценные источники энергии. Калий и магний необходим для нервной системы. "Гормон счастья" серотонин улучшает настроение и заряжает бодростью. Благодаря кофеина и теобромина шоколад стимулирует мозговую деятельность и память, повышает внимание и стрессоустойчивость. Флавоноиды шоколада благотворно действуют на сердечно-сосудистую систему: улучшает кровообращение, укрепляют сердечную мышцу и сосуды. А какой это афродизиак! И хотя в спорах ученых о пользе шоколада "за" перевесили все "против", у многих еще остаются предубеждения. Попробуем развенчать несколько популярных мифов.

Шоколад содержит много кофеина. В действительности в чашке кофе содержится 180 мг кофеина, а в целой плитке шоколада - всего 30 мг. Шоколад вреден для зубов. Из всех других сладостей шоколад наименее опасен. Содержится в шоколаде какао-масло обволакивает зубы защитной пленкой и предохраняет их от разрушения. Шоколад - это наркотик. Действительно, теобромин в составе шоколада может вызвать зависимость, однако для этого вам бы пришлось съедать по 0,5 кг шоколада в день. А каннабиноиды шоколада (вещества, напоминающие по действию марихуану) смогли бы вызвать некий эффект только при употреблении не менее 55 шоколадных плиток. Поэтому о физической зависимости речь не идет, а ют психологическая уже стала предметом внимания психологов. От шоколада толстеют. В плитке шоколада примерно 500 ккал. Калорийным является белый шоколад, содержащий 40% масла какао. На втором месте - молочный. А вот черный шоколад может успешно включаться в состав сбалансированной диеты. Главное - не превышать общий калораж питания, чтобы быстрые углеводы не отложились "про запас". Врачи советуют ограничить или исключить шоколад людям, страдающим аллергией или сахарный диабет. Также не рекомендуется есть черный шоколад маленьким детям и больным гипертонией. Мы дарим шоколад близким людям, покупаем его, когда "хочется чего-то сладенького", раскрашиваем этим лакомством праздники и будни. Но чтобы удовольствие было максимальным, а вкус шоколада не разочаровал, выбирать нужно действительно качественный шоколад. Вот несколько советов. Читайте состав на упаковке. В составе качественного шоколада обязательно должен присутствовать какао-масло, а не пальмовое, хлопковое, соевое и другие. Только настоящий шоколад тает во рту, поскольку какао-масло плавится при температуре +32 градуса. Выбирайте шоколад только из свежих ингредиентов. Именно в его основе - свежемолотые какао-бобы, которые предоставляют шоколада насыщенный аромат и яркий вкус. Какао-боб превращается в готовую плитку на одной фабрике всего за 48 часов. Таким образом, шоколад сохраняет все полезные свойства и качества. И главное - не бойтесь экспериментировать. Растопить шоколад, налейте в чашку - и сердце вашего любимого человека "растает". Превратите его в мелкую крошку - и вкус вашего десерта раскроется по-новому. Поломайте на кусочки и угостите окружающих - и пусть у всех будет хорошее настроение. Не забывайте почаще радовать себя и ваших близких различными сладостями: шоколадом, тортами, бисквитами, мороженым. Ведь это безумно вкусно!